Ukážka rekonštrukcie bojov 2. sv. vojny

18.10.2012 Svidník

Svidník 18. októbra (TASR)- Práve tu v roku 1944 od 6. októbra do 28. novembra prebiehali ťažké boje v rámci tzv. Karpatsko-dukelskej operácie.Na týchto miestach sa v súčasnosti rozprestiera Prírodné vojenské múzeum, tvorené 55 exponátmi ťažkej bojovej techniky z 2. svetovej vojny, ktoré je spomienkou na urputné boje za oslobodenie našej vlasti.

Klub vojenskej histórie Krasnogvardejci Košice a obec Vyšný Komárnik pripravili v priestoroch múzea akciu, ktorá preniesla návštevníkov o niekoľko rokov dozadu, do čias, keď tu prebiegali oslobodzovacie boje. Išlo o pozemnú ukážku s dobovou technikou a leteckými súbojmi. Takmer 150 účinkujúcich v dobových uniformách Nemeckej armády, Československého armádneho zboru a Červenej armády bojovalo ako o život.

V ukážke mohli diváci vidieť nákladné vozidlo Praga RN, Jeep Willis, Dodge, Kuglwagen, obrnený transportér OT 810 prerobený na nemecký SdKfz 251, obrnené vozidlo Gaz 64 a dve motorky so sajdkami. O letecké súboje sa postarali členovia Retro Sky Teamu z Košíc na lietadle prerobenom na nemecký Messerschmitt bf 109 a lietadle prerobenom na ruský yak-52.

Maroš Piňko, Gymnázium Duklianskych hrdinov, Svidnik
 

Vyberte región